ע"פ ההודעה מתאריך 19/02/2016 שהתפרסמה באתר http://searchengineland.com , גוגל שוב פעם משנה כללי המשחק והפעם מדובר על אדוורדס (פרסום בקישורים ממומנים).
השינוי ה"מינורי" מסתכם בכך, שהחל מעכשיו (ועד להודעה חדשה, אם בכלל) כל הפרסומים בבר צידי לא מופיעים עוד, כאשר נשארו רק 3 מקומות בתחילת הדף (מעל תוצאות אורגניות) ובמקרים בהם מדובר על ביטוי חיפוש המשתייך לתחום תחרותי מאוד, אזי יתווסף מקום רביעי (יש לציין, כי בסוף עמוד תוצאות החיפוש יופיעו פרסומים גם שם) – למעשה אפשר לומר שבוצע יישור קו עם מראה תוצאות במובייל.
זה המקום לציין כי בר צידי ימשיך להיות בשימוש בשני מקרים עיקריים והם:
- כאשר מדובר על הצגת מוצרים מתוך קמפיינים של קניות באמצעות גוגל אדוורדס (Product Listing Ads)
- כאשר מדובר על פרסום ads in the Knowledge Panel (המידע העסקי שלך בחלונית הידע). למעשה מדובר על הצלבת שני הערוצים אלו לכדי יצירת ערוץ מהימן עבור קהל יעד (לקוח קצה) מצד אחד ואפקטיבי למפרסם מצד השני (ניתן לקרוא על נושא זה בהרחבה)
כפי שניתן לראות, מדובר בשינוי מהותי מאוד בהשוואה לשינויים שהיו בשנים האחרונות בגוגל אדוורדס, אך יחד עם זאת מבורך למיטב הבנתי וזווית ראייתי של התחום – פחות הסחות דעת ללקוחות פוטנציאליים בעת החיפוש, יותר תוצאות מועילות לשחקנים בתוצאות חיפוש.
כולם זוכרים מפות חום?
הייתי ממליץ לקרוא חומרים הרשומים בשני קישורים הבאים בנושא הנדון:
אז ע"פ מפות חום שבשימוש נרחב כבר שנים רבות, נוצר מצב, בו ניתן לראות בבירור כי אחוז נמוך מאוד של אנשים אכן מתייחסים לחומרים הנמצאים "בצד" ביחס למקום הימצאותו של החומר העיקרי, אליו התכוונו להגיע בעת הפעלת החיפוש, אך ככל הנראה שמידת הסחת דעת של המשתמש הייתה גדולה יותר מאשר התועלת מעצם קיומם של חומרים אלו זמינים למשתמשי גוגל.
ללא ספק, בעת יצירת דוחות שמראים פעילות של חודש כזה או אחר בקישורים ממומנים, נהוג היה להציג ממוצע מיקומים של המודעה בחיפוש שנניח הייתה במקום 5.3 בחודש פעילות מסוים.
מה זה אומר מקום 5.3 ביחס לתועלת שמיקום הזה היה נותן ללקוח?
סביר להניח שלקוח ספציפי הרגיש תנועה לבית העסק שלו, אך ייתכן והיה נוהג לשוחח רבות עם מנהלי הקמפיין וזאת במטרה לנסות ולהפיק יותר מפעילות – כיום, לאחר שינוי עליו דן הפוסט, הלקוח הספציפי יהיה לא מרוצה לגמרי וככל שימים עוברים, כך רמת שביעות רצונו מושפעת.
אז מה ניתן לעשות במצב החדש שגוגל יצרה לנו וללקוחות שבניהולינו ?
מניח שהתשובה המתבקשת כאן היא מסוג – אז בואו ונעלה מחיר לקליק שאנו (והלקוח) מוכנים לשלם ובצורה כזו "נדחוף" למטה את המתחרים שלנו, אך למזלנו אין זה די להיות מוכן לשלם מחיר גבוה על הקלקה.
למעשה הגדולה של אדוורדס בכך, שלאו דווקא מחיר גבוה, אלה דווקא יכולת ניהול חכמה ויוצאת דופן של מסעות פרסום, היא זו שתביא לניצחון בתקציב הנתון, כאשר לעיתים יהיה אפשר להגיע לעלות לקליק נמוכה משמעותית מזו שמשולמת ע"י מתחרה באותה הנישה בדיוק.
הנושא הנוסף שמתבקש כאן, הינו הנושא של מידת השפעת השינוי על עולם הקידום האורגני או בכינויו האהוב הלא הוא – SEO.
אז אמרנו ששלוש המקומות הראשונים ימשיכו להיתפס ע"י פרסום ממומן ורק בתחומים תחרותיים, יופיע מקום רביעי, כך שלמעשה התוצאה הראשונה של תוצאות אורגניות, זהו מקום 4 ו-5 בהתאמה, כאשר למקום ה-4 אנו כבר רגילים תקופה די ארוכה ולמקום ה-5 עדיין לא, אך מניח, כי עצם הסרת הסחות דעת והכבדה על עיין הגולש שבאו מבר צידי, הרי עצם הוספת המקום הרביעי בקישורים ממומנים, לא תפגע משמעותית (אם בכלל) בשחקנים בתוצאות האורגניות.
ללא ספק כל זה השערות בלבד ורק מחקר נתוני התנועה לפני השינוי ואחריו, יוכל לשפוך אור על המתרחש בשטח.
משהו מעניין לקראת סיום – בעקבות השינוי המדובר שוחחתי עם מספר אנשים בתחום, כאשר ב-90% מהמקרים רוח הדברים היה מסוג "עם משחקים מסוג זה גוגל יפסיד לפייסבוק"
למיטב הבנתי זה לא יקרה לעולם, כי לכל אחת מאלו מהות שונה לחלוטין ולמעשה משלימים אחת את השנייה מבחינת משתמש הקצה, כאשר פעם משתמש קצה רוצה ליהנות עם חברים שלו ולדבר על דברים בוערים ולשם כך הוא מגיע לפייסבוק בעוד שבמידה ואותו אחד מחפש מענה לשאלה כזו או אחרת, אזי ללא היסוס הוא מגיע לגוגל (במילים אחרות – גוגל+ לא יחליף לנו את פייסבוק ופייבוק לא יחליף את גוגל).
לסיכום:
- רואה בעתיד הקרוב שינויים גדולים בחברות בכל סדר גודל בתחום שיווק דיגיטאלי
- פיק משמעותי במודעות דרושים חדשות בתחום שיווק דיגיטאלי
- עד שנת 2021 (עד 5 שנים) יצוץ שחקן חדש בתחום שיאיים על שחקנים ידועים
- תפקיד CRO יתפוס מקום מרכזי בחברות רבות העוסקות בתחום שיווק דיגיטאלי ומכבדות את עצמן
- סוף סוף נפסיק לקרוא לתחום קידום אתרים בשם SEO ולפרסום ממומן בשם SEM (כי מבחינתי זה לא נכון/לא מדויק)
ומה אתם חושבים בנושא הנדון ?
בברכה,
לאוניד